Az ózon elpusztíthatja a vírusokat!

Az Ózon gázról

Felmerül a kérdés, hogy egy vírus, mennyi ideig képes megmaradni a gazdaszervezeten kívül, leginkább a különböző felületeken?

Az influenzavírus képes életben maradni a különböző felületeken 5 óra és 7 nap közötti időtartamig, a környezeti hőmérséklettől és a páratartalomtól függően. 

Ezzel ellentétben a norovírusok, amelyek tipikusan megtámadják a gyomor-, és bélrendszert akár száraz körülmények között is képesek 4 hetet életben maradni a felületeken, és ellenállnak a legtöbb fertőtlenítőszernek. Jellemzően, mint a legtöbb légzőszervi vírusnak a hidegebb hőmérséklet kedvez.

A vírusok általában önmagában nem igazán élő szervezetek. Komplex biomolekulák, amelyeknek működéséhez élő sejtekre van szüksége.

A biztonság érdekében, mivel még mindig nem tudjuk, mennyi ideig marad életben a legújabb vírusok az egyes felületeken, az a legjobb, ha fertőtlenítjük azokat a területeket, ahol sokan megfordulnak, függetlenül attól, hogy azok mutatják-e vagy sem fertőzés jeleit.

Sterilitás levegőn keresztül

A fertőtlenítés egyik hatásos módja az ózongázzal történő kezelés.

Az ózon egy természetben előforduló gáz, amelyet oxigénatomok képeznek. Az oxigénmolekula 2 oxigénatomból áll. Ezeket az oxigénmolekulákat atomokra bontja a villámlás során bekövetkező koronakisülés vagy a Nap ultraibolya fénye. Egyetlen oxigénatom nem létezhet önmagában anélkül, hogy visszarendeződne a két atomos oxigénmolekulává. Ebben a rendeződési szakaszban egyes atomok gyengén kötődő három atomos oxigénné csoportosulnak át. Ezt az új molekulát ózonnak vagy O3-nak hívják.

A vírusoknak nincs védelmük az oxidálódás ellen?

A vírusok általában kicsi, független részecskék, amelyek kristályokból és makromolekulákból épülnek fel. A baktériumoktól eltérően csak a gazdasejtben szaporodnak. 

Az ózon elpusztítja a vírusokat azáltal, hogy a fehérje burkolaton keresztül diffúzióval bejut a nukleinsav magba, és ezzel károsítja a vírus RNS-ét. A magasabb koncentrációjú ózon oxidációval elpusztítja a kapszidot avagy a külső fehérjehéjat. Amint a vírus lipid burkolata fragmentálódik, a DNS vagy RNS magja nem maradhat fenn.

Az ózon virucid hatásaival kapcsolatos legtöbb kutatás arra koncentrál, hogy az ózon hajlamos a lipid molekulák széttöredezésére a többszörös kötések helyén. Valójában, amint a vírus lipid burkolata fragmentálódik, a DNS vagy RNS magja nem maradhat fenn.

ózon előállítása

Az ózongenerátorok képesek ózon előállítására a levegőből.

Az ózon antipatogén hatásait évtizedek óta igazolják. Alkalmazható pl. szobák fertőtlenítésére is. A baktériumokkal, vírusokkal, gombákkal és sok egyedi protozoával szembeni pusztító hatása miatt egyre több városban alkalmazzák a városi vízellátás fertőtlenítésre is szerte a világon.

Sokféle ózongenerátor létezik a piacon, a hatalmas gépektől kezdve, amelyek költségei pár ezer dollárba kerülnek, az egyszerűekig, amelyeket online is lehet vásárolni webshopokból. Ezeket általában felhasználhatók a lakások, közösségi terek, egyéb helyiségek fertőtlenítésére is.

Amikor az ózongenerátort használja, ügyeljen arra, hogy be legyen állítva az időzítője, és soha ne tartózkodjon a kezelt helyiségben, amikor a gép be van kapcsolva. A gépet zárt ablakokkal és ajtókkal kell üzemeltetni körülbelül 30-180 percig. A kis gépeknek az ózonkibocsátása alacsonyabb, ennélfogva hosszabb és sűrű kezelés ajánlott. A kezelés után kb 45 percig ne menjen be a helyiségbe, majd nyisson ki minden ablakot. Ne tartózkodjon élőlény, beleértve háziállatokat és érzékenyebb növényeket is a helyiségben az ózonkezelés során.

Teljes fertőtlenítést szeretne?

Keressen Bizalommal

+36 20 589 2475